miércoles, 16 de febrero de 2011

BICI ELECTRICA

Hui vinc a parlar de un vehicle extraordinari per als nostres carrers: la bici electrica. Está pegant molt fort en altres paisos, i es una tecnologia molt probada i fiable. Podem trobar maquines molt simples i economiques com la de Decathlon
I altres high tech, amb tecnologia punta com la Gocycle.

Hi ha una amplia varietat de bicis electriques al mercat : plegables, Mtb, de carretera, tricicles..... Cada un pot trobar la seua, encara que per experiencia recomane, probar-la abans de comprar-la, perque cada model te un comportament diferent.

Les bicis electriques tenen unes llimitacions legals,  per a ser considerades com quansevol bicicleta.


- motor de 250 W máxim
- conjunt con un pes inferior a 40 kg
- el motor no mes funciona quan s´accionen els pedals
- el motor deixa de funcionar quan arribes a 25 km /h


Gasten bateries molt semblants a la dels portatils, que se carreguen en una toma de corrent  normal en unes poques hores. Una carrega val de 30 a 60 centims, i si no la maltractes , podes fer mes de 600 carregues. Jo per eixemple amb una carrega faig mes de 30 km, encara que dependis de molts factors (perfil del trajecte, pes del cicliste, condicions ambientals.....). La resta de la bici es normal , amb lo qual el manteniment es calcat al de quansevol bicicleta.


El motor pot anar a la roda de davant o darrere.
Tambe pot anar en el eix del pedalier. En este sistema Panasonic i Yamaha, tenen tecnologia molt fiable i testada.


Cada sistema te els seus avantatges i inconvenients, entre els quals es troben el major preu dels sistemes tipo Panasonic. Encara que este dona una pedalada mes normal, i un repart de pes mes equilibrat.

El tema de funcionament es com quansevol bici. Pujes, actives el sistema, tries el nivell de asistencia, y apretes el pedal. Quan frenes o deixes de pedalejar el motor es para. Com diuen mol be molts fabricants, es como si dugueres les cames de Contador. Si la bateria es descarrega, funciona com una bici normal i no te frena per a res. Encara que es nota que portem una bici de 21-27 kg (segons models).

Com usuari de una bici electrica puc dir que es una pasada. Vas a 25-27 km/h sense apenes fer força, i acceleres molt, molt mes rápid. Aixo es nota a la eixida del carrers i en les rotondes. Si no et trobes amb prou forçes per a pedalejar, es la tea bici. Si eres com jo, un tio una miqueta en forma, podes fer recorreguts de 10-12 km en 25 minuts, i lo mes important sense suar com un porc. Fas  una mica de exercici, i el cost es minim. Es normal que en altres paisos estiga fent furor desde fa pocs anys. I es que no es racional gastar un trasto de 1000 kg per trasportar una persona de 80 kg, a una distancia de menys de 10 km.

Si algu te interes en el tema de les  bicis electriques que envie un mail a vilarealenbici@gmail.com


1 comentario: